Rejestracja | Logowanie | Koszyk: 0  szt.| 0,00 zł   
Promocje | Nowości | Bestsellery | Polecane    
Informacje o produkcie
Kliknij aby powiększyć
Calaya Masło kakaowe nierafinowane


Nasza cena: 31,00 zł
Zamawiana ilość:  
Numer katalogowy Calaya-022
Marka Calaya
Dostępność w magazynie realizacja zamówienia 3-4 dni
Pojemność 200g
Średnia ocena
 Liczba recenzji: 1
Opis Składniki Linki Recenzje

 
Co pachnie jak kakao, jest produkowane z opalanych nasion drzewa kakaowego, połowa jego produkcji ma miejsce w zachodniej Afryce, jest najtwardszym naturalnym tłuszczem na ziemi i z powodzeniem używa się go w kuchni i pielgnacji skóry ? 
 

Masło kakaowe (syn. tłuszcz kakaowy oliwa kakaowy łac. Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) – jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., stanowi około 50% suchej masy nasion. Owoce kakaowca po około 5-miesięcznym okresie dojrzewania są ścinane. W celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się ciągowi działań między innymi procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a także tłoczenia. Masło kakaowe 100% nierafinowane, z pierwszego tłoczenia, bardzo dobre do stosowania w czystej postaci.

Produkt wprost stworzony dla suchej, zmęczonej skóry. Z powodzeniem stosowany jako kosmetyk przeciwzmarszczkowy - wygładza, ujędrnia skórę.
 
Wyjątkowe właściwości masła kakaowego:

* charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą. Oznacza to, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane,
* zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników, niszczących skórę,
* zawiera witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo,
* nawilża i regeneruje skórę dzięki zawartości kwasu oleinowego,
* nadaje skórze połysk i gładkość.
 
Co jeszcze dobrego proponuje masło kakaowe ?

* nadaje skórze piękny połysk słońca
* odżywia, nawilża skórę
* jest ukojeniem dla spalonej słońcem skóry pomaga pozbyć się przebarwień na skórze
* świetnie sprawdza się w peelingach do ciała
* zmiękcza i nawilża nasze usta
* w medycynie naturalnej stosowany jako maść na reumatyzm a nawet na ukąszenie węża i w gorączce na malarię
* kobiety na całym świecie używają go w czasie ciąży by zmniejszać i zapobiegać powstawaniu rozstępów. 
Może być stosowany przez kobiety w ciąży

Opalanie
Masło kakaowe to naturalny delikatny bronzer, świetnie się sprawdza do nadawania skórze blasku naturalnej opalenizny. Doskonałe do  przedłużania i wzmacniania opalenizny.
 
Masełko to jest idealne na lato. Niesamowita skuteczność nawilżania, odżywiania i wzmacniania skóry. W przypadku stosowania bezpośrednio na słońce należy pamiętać, że masło kakaowe nie jest filtrem UV (z naturalnych kosmetyków takim jest np. masło shea  czy olej z awokado). 

Można je np. wymieszać z olejem (na lato polecamy marchewkowy lub z awokado nierafinowany) aby uzyskać bardziej miękką konsystencję.
Polecamy także wymieszanie masła z innymi masłami: shea, cupuacu i dodaniem jeszcze np. oleju, tak prosto można zrobić swój krem z masłem kakaowym.

 
Konsystencja: twarde, kruche,
Zapach: lekko kakaowy
Temperatura topnienia: ok. 36 st. C

Sprzedawane przez nas produkty są biologicznie czyste, nie zawierają żadnych konserwantów czy domieszek. Masło kakaowe jest certyfikowane i przebadane przez odpowiednie laboratorium.
 
UWAGA: zdjęcie obrazuje inną objętość i ważność masła
 

Poprzedni produkt Produkt 7 z 34 w kategorii Balsamy i masła Następny produkt
Facebook

Blog