Mleczko pszczele jest substancją wytwarzaną przez młode 3-9 dniowe pszczoły robotnice i służy do karmienia larw pszczół robotnic i trutni przez pierwsze dni życia. Królowa pszczół jest nim karmiona przez całe życie. Nie bez powodu, mało jest bowiem tak silnych, skoncentrowanych, odżywczych substancji jak pszczele mleczko. Silne działanie hormonalne odpowiada za wielkość i szybkość rozwoju larw, długość ich życia i płodność. Z racji swojego składu mleczko jest stosowane przede wszystkim jako suplement przeciwko osłabieniu organizmu i wyczerpaniu psychicznemu i fizycznemu. Od czasów starożytnych uważane za odmładzający eliksir, który dodaje ciału witalności, żywotności i energii. W kosmetyce mleczko przede wszystkim pełni rolę silnej substancji odmładzającej, jednak tak naprawdę zakres jego działania jest o wiele szerszy.
Osoby stosujące preparaty z mleczkiem pszczelim zauważają często jego liftingujące działanie. Za taki efekt mogą odpowiadać nie tylko zawarte w mleczku substancje o działaniu estrogennym, ale również napinająca acetylocholina. O ile czasowa poprawa napięcia skóry może być odczuciem subiektywnym, o tyle ujędrnienie po pewnym czasie stosowania mleczka jest bardzo prawdopodobne. Fitoestrogeny poprawiają sprężystość skóry, szczególnie jeśli nie mają trudności z przeniknięciem przez warstwę rogową naskórka. Kilka lat temu odkryto w mleczku pszczelim faktor odpowiadający za indukowanie syntezy kolagenu - 10H2DA (10-hydroxy-2-decanoic acid) - który ma dodatkowe, odmładzające działanie. Mleczko pszczele jest także jednym z najbardziej bogatych w aminokwasy surowców. Zawiera ich co najmniej 17 i kilka pochodnych, niezidentyfikowanych substancji. Pośród tych aminokwasów są bardzo duże ilości proliny, która bierze udział w syntezie kolagenu i elastyny, zapewniając nawilżenie, elastyczność i wzmacniając tkankę łączną. Wszystko to składa się na niesamowicie silne odmładzające właściwości mleczka pszczelego.
Mleczko pszczele jest polecane również jako składnik stymulujący metabolizm komórkowy, epitelializację naskórka i regenerację uszkodzonych tkanek. Poprawia mikrocyrkulację, zapobiega nadmiernej keratynizacji, ułatwia gojenie ran i zmniejsza przesuszenie skóry. Poza tym z racji całego wachlarzu witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B5, inozytolu, siarki, cynku i fitoestrogenów, jest świetnym środkiem zmniejszającym objawy łojotoku, łojotokowego zapalenia skóry, trądziku i wypadania włosów na tle androgenowym. Efekt potęgują przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne składniki zawarte w mleczku pszczelim.
Niestety, mleczko pszczele jest produktem równie cennym, co nietrwałym. Przechowywane w temperaturze pokojowej szybko żółknie, wysycha i znacznie traci aktywność biologiczną. Najlepszymi sposobami konserwacji jest stabilizowanie mleczka za pomocą alkoholu etylowego lub gliceryny oraz liofilizacja. Czyste mleczko jest jednak trudno rozpuszczalne w wodzie, dlatego też w naszym sklepie można dostać je w dwóch formach - liofilizowanej (rozpuszczalnej w etanolu) i w postaci wygodnego w użyciu roztworu gliceryny, który rozpuszca się w wodzie i roztworach wodnych. Pierwszą formę zalecamy szczególnie do suplementacji, drugą - do użytku zewnętrznego.
Wskazania:
łojotok i egzemy łojotokowe
trądzik zwyczajny, zaskórniki, rozszerzone pory
utrata jędrności skóry, objawy starzenia