Rejestracja | Logowanie | Koszyk: 0  szt.| 0,00 zł   
Promocje | Nowości | Bestsellery | Polecane    
Informacje o produkcie
Kliknij aby powiększyć
Etja Olej tamanu


Nasza cena: 28,50 zł
Zamawiana ilość:  
Numer katalogowy Etja-017
Marka Etja
Dostępność W magazynie, realizacja zamówienia 3-4 dni
Pojemność 50ml
Średnia ocena
Brak recenzji
Opis Składniki Linki Recenzje

OLEJ TAMANU BIO / Calophyllum Inophyllum Seed Oil /
 
Naturalny, nierafinowany, kosmetyczny olej tamanu /foraha/ BIO otrzymany jest poprzez tłoczenie na zimno pestek z dojrzałych owoców drzewa tamanu rosnącego na wyspie Tahiti. Tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i ciemno-zielonym zabarwieniu zawiera fitosterole, 70% NNKT, kwas kalofillowy (odpowiadający za działanie przeciwbakteryjne) i kallofilloidynę. Olej o właściwościach gojących, przeciwzapalnych, przeciwbólowych, antybakteryjnych, antywirusowych, przeciwgrzybicznych, przeciwreumatycznych oraz pobudzających regenerację tkanek. Intensywnie regeneruje skórę, redukuje blizny i zapobiega rozstępom. Dodatkowo poprawia napięcie skóry redukując zmarszczki. Znajduję również zastosowanie jako dodatek w pielęgnacji przy ropiejących i zainfekowanych ranach przy trądziku i zanieczyszczonej skórze. Zapobiega tworzeniu się zaskórników. Polecany dla cery mieszanej, tłustej i trądzikowej.
 
Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.
 
Pomocny w specjalnej pielęgnacji ciała: blizn, rozstępów, owrzodzeń, wysypek, uszkodzeń skóry: otarć, drobnych ran. Jego skuteczność w przyspieszaniu gojeniu się ran jest potwierdzona w badaniach medycznych.
 
Drzewo Tamanu rośnie na wyspach Azji Południowo-Wschodniej oraz  Oceanu Spokojnego i Indyjskiego.  Z jego owoców tłoczony jest olej kamani (tamanu) stosowany przez rodzimych mieszkańców wysp od wieków. Miejscowi uważają Olej Tamanu za prawdziwy dar natury, a drzewo tamanu za święte. Aby uzyskać 5 kg Oleju Tamanu potrzeba aż 100 kg owoców.
 
Pomocny przy: łuszczycy, opryszczce, poparzeniach słonecznych, stanach zapalnych skóry i trudno gojących się ranach. 
 
Niezastąpiony w pielęgnacji skóry trądzikowej. 
 
 
SPOSÓB UŻYCIA
  • używać w rozcieńczeniu 50% z innym oleje bazowym do bezpośredniej aplikacji na skórę
  • przy problemach trądzikowych dobrze łączyć z naturalnym olejkiem lawendowym, geraniowym oraz z drzewa różanego
  • zalecany do chorób włosów (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie) - wcierać niewielką ilość w skórę głowy i włosy, zmywając później wcierkę delikatnym szamponem
  • dodatek do innej bazy olejowej wykorzystywanej w masażu
  • lecznicze kąpiele - dodać ok. 8-10 ml do wanny wypełnionej 1/3 letniej wody - zwłaszcza w przypadku oczyszczenia skóry zanieczyszczonej.
 
POCHODZENIE: Tahiti
 
PRZECHOWYWANIE: zawsze po użyciu zamykać korkiem pompkę dozującą i starać się przechowywać w zimnym miejscu. Olej delikatny na temperatury, nie podgrzewać.
 
Olej nośnikowy jest naturalnym produktem. Wpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i gęstości.

Poprzedni produkt Produkt 10 z 13 w kategorii Dla Mamy Następny produkt
Facebook

Blog