Rejestracja | Logowanie | Koszyk: 0  szt.| 0,00 zł   
Promocje | Nowości | Bestsellery | Polecane    
Owoce NONI

Od  tysięcy lat ludy zamieszkujące tropiki wykorzystują nadzwyczajne właściwości owocu Noni.

Łacińska nazwa  Noni brzmi "morinda citrifolia". Jest to wiecznie zielony krzew, który osiąga wysokość do 7 metrów. Krzewy Noni ( Morwy indyjskiej ) mają duże ciemnozielone, lśniące, krótko osadzone na łodydze liście. Z małych pączków rozwijają się bujne białe kwiaty o delikatnym zapachu, z których powstają perłowobiałe owoce.  Owoce Noni mogą ważyć nawet do 1 kg i dorastają do wielkości ananasa lub orzecha kokosowego.
 
Jeśli roślina ma dużo słońca i nie jest wystawiona na działanie silnego wiatru jest w zasadzie niezniszczalna. Krzewy Noni owocują przez cały rok - owoce mogą być zbierane do 14 razy w roku. Krzewy Noni rosną na wyspach Polinezji w Indiach, Australii i w Indochinach. Często spotyka się je w pobliżu wulkanów. 
 
Swoja popularność Noni zawdzięcza w szczególności owocom z których pozyskuje się sok zwany ”aspiryną starożytności” a sam owoc nazywany jest przez tubylców "cudownym owocem". Naukowcy znaleźli w nim ponad 150 substancji aktywnych biologicznie. Badania potwierdziły, że Noni pobudza naturalne mechanizmy obronne i wspiera przywracanie do normy zaburzonych funkcji komórek.
Noni ma w swoim składzie 800 razy więcej witamin i enzymów niż np. ananas i dlatego tak pozytywnie wpływa na zdrowy i młodzieńczy wygląd skóry. Jednym z najważniejszych składników soku z owoców Noni jest Kseronina - uważaną za aktywatora enzymów i związków peptydowych. Niedobór kseroniny powoduje wiele chorób skórnych i pogarsza metabolizm komórek.
 
Ekstrakt z owoców noni jest źródłem atyoksydantów i komponentów pielęgnujących, przywracających skórze zdrowy i młody wygląd. Jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, żelaza, witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz szeregu wyjątkowych protein i enzymów. Jest wymarzonym dodatkiem do preparatów przeciwstarzeniowych i odżywczych. Koi podrażnioną, suchą skórę, nawilża ją, poprawia barierę lipidową zapobiegając utracie wody.
 
 
Owoc Noni posiada nadzwyczajne właściwości lecznicze i kosmetyczne.
 
Brak produktów
Facebook

Blog